Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 29. september za Medzinárodný deň povedomia o plytvaní potravinami a potravinovom odpade.
Cieľom je zvýšiť povedomie o význame problému a jeho možných riešeniach na všetkých úrovniach a podporovať globálne úsilie a kolektívne opatrenia zamerané na splnenie cieľa trvalo udržateľného rozvoja 12.3, ktorý sa zameriava na zníženie celosvetového potravinového odpadu na obyvateľa na maloobchodnej a spotrebiteľskej úrovni do roku 2030 a zníženie potravinových strát v rámci výroby potravín a dodávateľských reťazcov.
Túto iniciatívu víta aj Európska komisia. Znižovanie potravinových strát a plytvania potravinami je neoddeliteľnou súčasťou stratégie EÚ „z farmy na stôl“ v záujme spravodlivého, zdravého potravinového systému šetrného k životnému prostrediu. S cieľom urýchliť pokrok EÚ pri dosahovaní tohto cieľa Komisia navrhla, aby členské štáty do roku 2030 znížili plytvanie potravinami o 10 % pri spracovaní a výrobe a o 30 % (na obyvateľa) spoločne pri maloobchode a spotrebe (reštaurácie, stravovacie služby a domácnosti).
Pozrite si nižšie priložené informačné materiály, ktoré pri príležitosti medzinárodného dňa povedomia o plytvaní potravinami a potravinovom odpade pripravila Európska komisia aj v Slovenčine.
Tipy ako obmedziť plytvanie potravinami v každodennom živote nájdete na tomto odkaze:
https://food.ec.europa.eu/system/files/2021-11/fw_lib_poster_reduce-food-waste-daily_sk.pdf
Zdroj: food.ec.europa.eu