Slovenská agentúra životného prostredia v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky Vás pozýva na:

KONFERENCIU PREDCHÁDZANIE VZNIKU ODPADU 2023

dňa 25. mája 2023 o 9.00 hod

v Beniczkého dome v Banskej Bystrici

Cieľ konferencie:

Konferencia má za úlohu informovať o najžiadanejšej úrovni hierarchie odpadového hospodárstva a motivovať k jej realizácii. Predchádzanie vzniku odpadu je čoraz silnejšou výzvou pre udržateľný rozvoj, v rámci ktorej je nevyhnutné hľadať riešenia vedúce k obmedzovaniu plytvania cennými surovinami. Počas pestrého programu sa na túto tému pozrieme do hĺbky, ale aj v širších súvislostiach.

Doobedná časť bude téme venovaná vo všeobecnej rovine, vrátane legislatívneho pohľadu, a pozrieme sa na inšpiratívne príklady pri predchádzaní vzniku odpadu v domácnosti, či v podaní predstaviteľov školy, firmy a samosprávy.

V poobednej časti sa zameriame na predchádzanie vzniku potravinového odpadu, plytvanie potravinami v sociálnom aj ekonomickom kontexte, a tiež na systémy zberu kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu. Budeme počuť, ako variť a viesť gastro prevádzku v duchu „Zero Waste“ a nebudú chýbať ani príklady dobrej praxe v snahe o minimalizáciu vzniku potravinového odpadu.

Záverečná moderovaná diskusia bude o potravinovom odpade a plytvaní potravinami, a o tom, ako by sa mohol dať tento nelichotivý trend pribrzdiť.

Tematické zameranie konferencie:

  • dôležitosť PVO
  • legislatíva na úrovni SR a EÚ, týkajúca sa PVO a potravinového odpadu
  • nástroje na presadzovanie PVO (napr. legislatívne, systémové, finančné, a pod.)
  • Zero-Waste doma aj v gastro sektore
  • opätovné použitie, opravy, servis vecí, downcycling, upcycling
  • kuchynský biologicky rozložiteľný odpad
  • predchádzanie vzniku potravinového odpadu, plytvanie potravinami
  • darovanie potravín, potravinová banka
  • príklady dobrej praxe od zástupcov rôznych cieľových skupín
  • inovatívne riešenia

Kontakt:

Ing. Martin Jakuš, tel.: 0905 887 068, martin.jakus@sazp.sk

Forma uskutočnenia konferencie:

Konferencia bude uskutočnená prezenčnou formou a zároveň bude celý program vysielaný naživo z konferenčnej miestnosti do on-line priestoru.

Prihlášky:

Prihlasovanie sa na fyzickú účasť na konferencii v mieste jej konania bude prebiehať elektronicky prostredníctvom tohto registračného formulára. (Kapacita podujatia je 100 účastníkov a po dosiahnutí limitu sa v registračnom formulári zobrazí informácia o naplnení.)

Pre prihlásenie na on-line vysielanie sa zaregistrujte vyplnením tohto registračného formulára. (Kapacita vysielacej platformy je limitovaná, po jej dosiahnutí sa registrácia zastaví a v registračnom formulári sa zobrazí informácia o naplnení.)

Konferenčné poplatky:

Účasť na konferencii je bezplatná. Je potrebná registrácia podľa vyššie uvedených pokynov. Pri fyzickej účasti majú registrovaní účastníci nárok na občerstvenie a obed. Konferencia je hradená z finančných prostriedkov Operačného programu Kvalita životného prostredia, v rámci národného projektu Zlepšovanie informovanosti a poskytovanie poradenstva v oblasti zlepšovania kvality životného prostredia na Slovensku, ktoré pokrývajú všetky náklady spojené s organizáciou konferencie.

Miesto konania: Hlavná sála Beniczkého domu, Námestie SNP 16, Banská Bystrica. Registrácia prebieha cez formulár na fyzickú účasť.

Zároveň bude podujatie vysielané aj on-line. Informácie k spusteniu on-line vysielania dostanete e-mailom po registrovaní cez formulár na on-line účasť.

Program:

25.5.2023 Moderuje Peter Šimurka

8.30 – 9.00 h Registrácia účastníkov

9.00 – 9.15 h Otvorenie konferencie

Príhovor: Juraj Smatana, štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR

Michaela Pšenáková, zástupkyňa pre komunikáciu Slovenskej agentúry životného prostredia

9.15 – 10.40 h BLOK I: PVO pod lupou**

9.15 – 9.40 Je na čase si uvedomiť… – dôležitosť PVO – Ivana Maleš, Inšitút cirkulárnej ekonomiky (INCIEN)

Prečo je téma znižovania množstva odpadov čoraz aktuálnejšia aj pre širokú verejnosť? Koľko odpadu vlastne na Slovensku vyprodukujeme, kde končí a prečo by nás to malo trápiť? Čo vie spraviť každý z nás, aby prispel k riešeniu situácie?

9.40 – 10.25 Predchádzanie vzniku odpadu a potravinový odpad komplexne (prednášková kolaborácia)

  • Ako to máme s PVO v SR a v EÚ – Oľga Trcková, Ministerstvo životného prostredia SR PVO v kontexte Slovenskej Republiky a EÚ, legislatíva, stratégie, trendy.

  • Potravinový odpad z pohľadu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR- Denisa Petrakovičová, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

  • Možnosti darovania potravín a skrmovania potravín, Plán predchádzania plytvaniu potravinami, potravinová banka, kontext s celým životným cyklom potravín, a ďalšie témy.

  • Potravinový odpad z pohľadu Ministerstva životného prostredia - Miroslava Masničáková, Ministerstvo životného prostredia SR Vnímanie problematiky potravinového odpadu aj v kontexte celého životného cyklu potravín, zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu, kompostovanie, a ďalšie témy.

10.25 – 10.40 Otázky a odpovede, diskusia k prvému bloku

10.40 – 10.55 h prestávka (15 min.)

10.55 – 13.00 h BLOK II: PVO - poďme do praxe

10.55 – 11.20 PVO doma - príklady z praxe – Petra Slezáková, zerowasteslovakia.sk

Čo môžem robiť pre znižovanie tvorby odpadu doma? Konkrétne tipy, rady a príklady z domácnosti.

11.20 – 11.45 PVO vo firme – príklady z praxe – Aneta Valenčíková, Embraco Slovakia s.r.o. Zodpovedný prístup k životnému prostrediu a predchádzanie vzniku odpadov vo firme - snahy, úspechy a výzvy na ceste k minimalizácii odpadov.

11.45 – 12.10 PVO na školách – príklady z praxe – Aneta Majtánová a Dominika Lajčáková (absolventky 5. ročníka), Obchodná akadémia Dušana Metoda Janotu v Čadci

Triedenie odpadu, projekt Eko-Alarm, nádoby na bioodpad a používanie kompostéra, predchádzanie plytvaniu potravinami, metodický deň zameraný na potraviny, jedálny lístok podľa návrhu tried… Tieto a ďalšie príklady iniciatív a aktivít Vám pomôžu s otázkou ako na odpad v škole.

12.10 – 12.35 PVO v samospráve – príklad z praxe – Martina Čechová, Centrum opätovného použitia KOLO, Bratislava Zriadenie a fungovanie centra opätovného použitia. Ako sa mu darí? Skúsenosti, úspechy, čísla a plány do budúcnosti.

12.35 – 12.45 Predstavenie nového portálu predchádzania vzniku odpaduwww.predchadzajmeodpadu.sk (spustenie čoskoro) – Martin Jakuš, Slovenská agentúra životného prostredia.

Internetový portál plný informácií, rád, tipov, ale aj príkladov z praxe.

12.45 – 13.00 Otázky a odpovede, diskusia k prvému bloku

13.00 – 14.00 h obedná prestávka (60 min.)

14.00 – 15.05h BLOK III: Potravinový a kuchynský odpad na muške

14.00 – 14.25 Plytvanie jedlom a potravinový odpad v súvislostiach – Zuzana Madajová, OZ Free Food Kam sa téma posúva v súčasnom spoločensko-ekonomickom kontexte? Predstavíme si plytvanie ako symptóm globálneho potravinového systému a tiež v kontexte chudoby. Povieme si, ako sa plytvá v školských jedálňach. Prednášku ukončíme sviežim prierezom noviniek a trendov vo svete aj v EÚ.

14.25 – 14.50 Systém zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu v praxi – Martina Gaislová, JRK Slovensko Ako si to samosprávy nastavili a ako sa im darí? Náhľad aj do príkladov z praxe v zahraničí.

14.50 – 15.05 Otázky a odpovede, diskusia k tretiemu bloku

15.05 – 16.25h BLOK IV: Potravinový a kuchynský odpad – poďme do praxe

15.05 – 15.30 Znižovanie potravinového odpadu v gastro sektore – Vojtech Végh, Surplus

Food Studio

Live interview s vegánskym zero-waste šéfkuchárom, a autorom knihy Surplus: Bezodpadové varenie pre kuchárov. Vojtech Végh strávil posledné desaťročie prácou v reštauráciách po celom svete, od bistier po vysoko hodnotené Michelin reštaurácie, od Anglicka po Kambodžu. V Kambodži si otvoril vlastnú vegánsku zero-waste reštauráciu (prvú na svete), a od jej zatvorenia pomáha kuchárom znižovať odpad v kuchyni. Riešenia pre problém plytvania potravinami v gastro sektore.

15.30 – 15.50 Príklady dobrej praxe pri predchádzaní vzniku potravinového odpadu: zariadenie BetaFerm – Boris Žitný, STUVITAL, s.r.o. Technológia BetaFerm - biologické spracovanie vedľajších produktov, nepodarkov nadprodukcie pri výrobe potravín z cereálií, ale aj ovocia, zeleniny, strukovín, mäsa a syrov metódou biologickej konzervácie s ohľadom na potreby potravinárskej prevádzky.

15.50 – 16.10 Príklady dobrej praxe pri predchádzaní vzniku potravinového odpadu: Aliancia Stará tržnica – Pavol Murín a Jana Vašáková, Aliancia Stará tržnica v Bratislave Dozviete sa, aké skúsenosti (pozitívne aj negatívne) má Stará tržnica s prevádzkou elektrického kompostéra, a ako nakladá s odpadmi vznikajúcimi na “street food” podujatiach, organizovaných v tomto priestore. 16.10 – 16.25 Otázky a odpovede, diskusia k prvému bloku

16.25 – 16.35 h prestávka (10 min.)

16.35 – 17.30 h Moderovaná diskusia s vybranými hosťami

TÉMA: Ako pribrzdiť plytvanie potravinami? Počas diskusie budú moderátorovi Petrovi Šimurkovi robiť spoločnosť títo hostia: Miroslava Masničáková, Ministerstvo životného prostredia SR Martin Polovka, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Vojtech Végh, Surplus Food Studio Michaela Lehotská, TESCO STORES SR, a. s.

Zmena programu vyhradená