Medzinárodné dni sú príležitosťou na vzdelávanie širokej verejnosti o globálnych problémoch, na mobilizáciu politickej vôle a vytváranie zdrojov na ich riešenie.

V tomto duchu Organizácia Spojených národov v roku 2022 vyhlásila 30. marec za Medzinárodný deň nulového odpadu. Jeho téma úzko súvisí s oblasťami pôsobenia OSN, ako sú udržateľný rozvoj, ochrana životného prostredia alebo efektívne využívanie prírodných zdrojov.

Cieľom tohto dňa je propagovať udržateľnú spotrebu a výrobu, podporovať spoločenský posun smerom k obehovosti a zvyšovať povedomie o tom, ako iniciatívy nulového odpadu prispievajú k udržateľnému rozvoju. Pozornosť obracia na všetky formy odpadu – vrátane plytvania potravinami a odpadu z potravín, ťažby prírodných zdrojov či odpadu z elektrických a elektronických zariadení.


Poznáte aj tieto?

  • Svetový deň recyklácie (18. marec)
  • Medzinárodný deň povedomia o plytvaní potravinami a potravinovom odpade (29. september)

V čom je vlastne problém?

Každý rok ľudstvo vyprodukuje 2,1 až 2,3 miliardy ton tuhého komunálneho odpadu. Približne 2,7 miliardy ľudí nemá prístup k zberu odpadu, z toho 2 miliardy žijú vo vidieckych oblastiach. Znečistenie odpadom výrazne ohrozuje blahobyt, ekonomickú prosperitu a urýchľuje trojnásobnú planetárnu krízu (zmenu klímy, stratu biodiverzity a znečistenie). Bez naliehavých opatrení dosiahne ročná produkcia tuhého komunálneho odpadu do roku 2050 3,8 miliardy ton. (UNEP Global Waste Management Outlook 2024)

Iniciatívy nulového odpadu môžu podporiť rozumné nakladanie s odpadom a minimalizovať odpad či predchádzať jeho vzniku, čím pomáhajú túto krízu riešiť, chrániť životné prostredie, zvyšovať potravinovú bezpečnosť a zlepšovať zdravie a blahobyt ľudí.

V akej krajine chceme žiť a akú ju zanecháme pre ďalšie generácie?

Ilustrovaný obrázok dvoch krajín. Krajinka bez odpodu versus krajinka s odpadom.
Krajinka bez odpodu versus krajinka s odpadom

Vedeli ste, že…

  • takmer 500 samospráv v Európe, zapojených do programu Zero Waste Cities, sa vydalo na cestu zníženia produkcie zmesového odpadu a zavádzania opatrení na predchádzanie jeho vzniku či opätovné použitie? Tie najlepšie zneškodňujú len 7 % svojich odpadov.
  • na cestu smerom k Zero Waste sa vydali už aj 4 slovenské samosprávy a dosahujú svoje prvé úspechy (Chocholná-Velčice, Košeca, Partizánske, Úľany nad Žitavou)?

Ak sa pozrieme na priemernú ročnú tvorbu komunálneho odpadu (KO) na obyvateľa SR, v rokoch 2022 a 2023 bol zaznamenaný mierny pokles (graf nižšie). Z dlhodobého hľadiska však Slovensko v produkcii KO na obyvateľa postupne dobieha priemer krajín EÚ (v roku 2021 vzniklo v EÚ 534 kg KO na obyvateľa a na Slovensku 497 kg).

Graf: Vznik komunálnych odpadov na obyvateľa

Nasledujúca infografika znázorňuje množstvo zmesového komunálneho odpadu, ktoré vyprodukuje priemerný obyvateľ Slovenska za rok, a ukazuje, ako by sa toto množstvo mohlo znížiť pri lepšom nakladaní s odpadom.

Koľko odpadu tvoríme a ako by to malo vyzerať

Tohtoročná téma Medzinárodného dňa nulového odpadu – Smerom k nulovému odpadu v móde a textile – sa zameriava na naliehavú potrebu prijať opatrenia na zníženie vplyvu odpadu z módneho a textilného sektora a podporiť udržateľnosť a obehovosť.

V rokoch 2000 až 2015 sa výroba odevov zdvojnásobila. Napriek tomu sa odhaduje, že každý rok sa na celom svete vyprodukuje 92 miliónov ton textilného odpadu. To je ako keď sa jedno nákladné auto s oblečením každú sekundu spáli alebo pošle na skládku. Je to následok rýchleho nárastu výroby a spotreby v textilnom sektore, čo spôsobuje vážne environmentálne, ekonomické a sociálne problémy.

Čo je to tzv. fast fashion?



TEST na záver:

Koľko z týchto desiatich princípov dodržiavate vo svojej domácnosti?

  • Neplytváme jedlom.
  • Vytriedime všetko, čo vieme.
  • Nepoužívame jednorazový príbor, poháre a slamky.
  • Na nákup si berieme vlastné pevné tašky a vrecká na pečivo či ovocie a zeleninu.
  • Nosíme so sebou opakovateľne použiteľnú fľašu na vodu.
  • Nepotrebné veci udržujeme naďalej v obehu (napr. internetový predaj, darovanie, SWAP).
  • Ak je to možné, nakupujeme bezobalovo.
  • Obedové menu alebo nedojedené jedlo z reštaurácie si odnášame vo vlastnom obedári alebo inej nádobe.
  • Na schránke máme nálepku s nápisom „nevhadzovať reklamu“.
  • Namiesto papierových vreckoviek a kuchynských utierok používame textilné vreckovky a utierky

Ak ste získali 10 bodov, ste na správnej ceste k nulovému odpadu. ;)

Zdroje: