Sklo je veľmi dobre recyklovateľný materiál. Ako však predchádzať vzniku odpadu z výrobkov a obalov zo skla?
Piesok, vápenec a iné… Sklo vzniká vychladnutím kremičitanovej alebo inej taveniny a považuje sa teda za druhotnú surovinu. Najčastejšie je biele, tzv.číre, v prípade farebného skla môže byť v podobe zelenej alebo hnedej. Sklo sa používa napríklad na výrobu okenných rámov, váz alebo ako dioptrické sklo v okuliaroch, no bežne tvorí aj obaly potravín ako sú nápoje, jedlý olej, zaváraniny, sirupy, a iné. Všetky tieto sklenené obaly majú písomné a číselné označenie.
Príklad označenia obalov zo skla:
Sklo je veľmi dobre a dlhodobo recyklovateľný materiál. V prípade, že vytriedime farebné od číreho, je možné vyrobiť opäť číre a farebné sklo, v opačnom prípade už iba farebné.
Sklenené obaly sú veľmi vhodné na opätovné používanie. Môžu byť použité 15 – 75krát ak nedôjde k poškodeniu obalu, a po recyklácii ich možno používať naďalej. Sklenené obaly majú tú výhodu, že sú hygienické a 100% recyklovateľné. Preto by malo byť ich triedenie dôležitou súčasťou každej domácnosti.
Príklady označenia obalov, kde prevládajúcim materiálom je sklo (tzv. kompozity s písomným označením „C“):
Niektoré sklenené obaly sú zálohované. Pri nákupe sú spoplatnené zálohou a tento poplatok sa nám vráti pri ich vrátení do predajne. Na rozdiel od zálohového systému na plastové a kovové nápojové obaly sú zálohované sklenené fľaše vo väčšine prípadov opakovane napĺňané a vrátené do obehu (bez potreby recyklácie a výroby novej fľaše).
V prípade, že ideme sklený materiál vyhodiť do kontajnera na to určeného, uistime sa, že z neho odstránime všetko, čo sa dá a nepatrí tam. Napríklad kovový alebo plastový krúžok a vrchnák. Tie vytriedime opäť do určených kontajnerov. Ak si nie sme istí, kam obal patrí, pozrime sa na informácie, ktoré sa na ňom nachádzajú.
Ako predchádzať vzniku odpadu zo skla?
-
Poháre zo zaváranín, džemov, horčice a iných pochutín používajme opätovne na uskladnenie širokej škály potravín, na kompóty, domáce džemy, nátierky. Dá sa v nich skladovať čokoľvek od kávy cez kancelárske sponky, skrutky, perá, a podobne.
-
Buďme kreatívni pri hľadaní spôsobov, ako znova použiť sklenené nádoby a hľadajme im využitie v domácnosti či na záhrade napríklad ako vázu, kvetináč alebo svietnik.
-
Kupujme nápoje vo vratných fľašiach, ak je takáto alternatíva dostupná.
-
Používajme vlastnú trvácnu fľašu na vodu a nápoje namiesto opakovaného nakupovania nápojov.
-
Nevratné sklenené fľaše môžeme opätovne používať napríklad na čapovanie bezobalovej drogérie, na domáce sirupy a nápoje, mlieko z lokálneho zdroja (ak je to možné), alebo aj na nosenie vody z lokálnej artézskej studne.
Ako triediť odpady zo skla?
Ak obalom zo skla nenájdeme žiadne využitie, zabezpečme ich odovzdanie na recykláciu do zelenej nádoby na odpadové sklo, v zberných vreciach v domovej výstavbe alebo na zbernom dvore v obci či meste.
Nezabúdajme, že medzi triedené sklo nepatrí porcelán, keramika, autosklo, zrkadlá, TV obrazovky, sklo s drôteným výpletom, osvetľovacie neónové trubice a žiarovky, ani príliš znečistené sklenené obaly. Pred odovzdaním na recykláciu je vhodné zbaviť sklenený obal iných materiálov, pokiaľ je to možné (napr. vrchnáky, zátky, alobal, a pod.)
Viac informácií
-
Viac o tom, ako prebieha recyklácia skla (+video), sa dozviete v článku na odpady-portal alebo priamo na stránkach slovenského recyklátora skla https://www.vetropack.sk/sk/sklo/recyklacia/
-
K tomu, ako nájsť využitie obalom zo skla, sa môžete inšpirovať napríklad na https://slowlandia.com/ako-vyuzit-prazdne-skla-z-produktov-slowlandia/ https://sk.pinterest.com/ecodivastv/50-ways-to-reuse-bottles-jars/ https://www.ruralsprout.com/reuse-glass-jars/
-
Viac o skle, jeho triedení a recyklácii, si môžete pozrieť aj na https://www.triedenieodpadu.sk/sklo/ alebo http://www.separujodpad.sk/index.php/obcan/ako-separovat/sklo.html?showall=1
-
Video k triedeniu a spracovaniu skla v Bratislave si môžete pozrieť na https://www.youtube.com/watch?v=gHOU9FawR4A
Pohľad na životný cyklus sklenenej fľaše Zdroj: www.vetropack.sk