Podľa správy EEA s názvom „Prevencia plytvania v Európe – Pokrok a výzvy so zameraním na plytvanie potravinami“ sa v roku 2022 v Európskej únii vyprodukovalo približne 132 kilogramov potravinového odpadu na osobu, čo predstavuje niečo vyše 59 miliónov ton potravinového odpadu, pričom environmentálne a ekonomické dopady sú vysoké. Správa EEA z konca marca 2025 hlási, že predchádzanie plytvaniu potravinami je naliehavé a nevyhnutné vzhľadom na veľký vplyv plytvania potravinami na zmenu klímy, ale aj na ochranu biodiverzity, zníženie znečistenia a zvýšenie potravinovej bezpečnosti. Zároveň upozorňuje, že na riešenie problému s plytvaním potravinami sú potrebné účinnejšie opatrenia.

Viac o obsahu správy sa dozviete v článku na portáli Zelené hospodárstvo.

Správu si môžete stiahnuť v anglickom jazyku zo stránok Európskej environmentálnej agentúry (PDF, 3 559 kB).

O problémoch spojených s potravinovým odpadom, ale aj o tipoch, ako predchádzať jeho vzniku, píšeme v tomto článku na našom portáli.