V decembri 2022 vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN 30. marec za Medzinárodný deň nulového odpadu. Vyzýva ním členské štáty, organizácie systému Spojených národov, občiansku spoločnosť, súkromný sektor, akademickú obec, mládež a ďalšie zainteresované strany aby sa zapojili do aktivít zameraných na zvyšovanie povedomia o národných, subnárodných, regionálnych a miestnych stratégiách a iniciatívach nulového odpadu.

Hlavným cieľom Medzinárodného dňa nulového odpadu je propagovať modely udržateľnej spotreby a výroby, podporovať spoločenský posun smerom k obehovosti a zvyšovať povedomie o tom, ako iniciatívy nulového odpadu prispievajú k pokroku v Agende 2030 pre trvalo udržateľný rozvoj, vrátane cieľa udržateľného rozvoja 11 a cieľa udržateľného rozvoja 12. Tie sa týkajú všetkých foriem odpadu, vrátane plytvania potravinami a odpadu z potravín, ťažby prírodných zdrojov a odpadu z elektrických a elektronických zariadení.

Sektor odpadov prispieva k trojitej planetárnej kríze, ktorou je zmena klímy, strata biodiverzity a prírody a znečistenie. Iniciatívy nulového odpadu môžu podporiť rozumné nakladanie s odpadom a minimalizovať odpad či predchádzať jeho vzniku, čím pomáhajú riešiť planetárnu krízu, chrániť životné prostredie, zvyšovať potravinovú bezpečnosť a zlepšovať zdravie a blahobyt ľudí.

Druhý ročník Medzinárodného dňa nulového odpadu poukazuje na kritickú potrebu vnímania problematiky nakladania s odpadom globálne a na dôležitosť udržateľných postupov výroby a spotreby.

Viac informácií a video k téme Medzinárodného dňa nulového odpadu nájdete na:

Ministerstvo životného prostredia SR zverejnilo k téme predchádzania vzniku odpadov a plytvania potravinami aj tieto dva letáky: