Medzinárodný deň povedomia o plytvaní potravinami a potravinovom odpade, ktorý bol vyhlásený valným zhromaždením OSN a od roku 2020 sa každoročne oslavuje 29. septembra, si tento rok pripomenieme v piatok 27. septembra, keďže 29. pripadá na nedeľu.
Cieľom tejto iniciatívy je zvýšiť povedomie o význame problému a jeho možných riešeniach na všetkých úrovniach a podporovať globálne úsilie a kolektívne opatrenia zamerané na splnenie cieľa trvalo udržateľného rozvoja 12.3, ktorý sa zameriava na zníženie celosvetového potravinového odpadu na obyvateľa na maloobchodnej a spotrebiteľskej úrovni do roku 2030 a zníženie potravinových strát v rámci výroby potravín a dodávateľských reťazcov.
V EÚ sa ročne vyprodukuje viac ako 58 miliónov ton potravinového odpadu, čo predstavuje 131 kg na obyvateľa (Eurostat, 2023), s trhovou hodnotou odhadovanou na 132 miliárd EUR (SWD (2023)421). Plytvanie potravinami nie je len etický a ekonomický problém, ale tiež problém čerpania obmedzených prírodných zdrojov v životnom prostredí.
Tipy ako obmedziť plytvanie potravinami v každodennom živote nájdete na tomto odkaze: https://food.ec.europa.eu/system/files/2021-11/fw_lib_poster_reduce-food-waste-daily_sk.pdf
Okrem obrázkových informačných materiálov pod článkom prikladáme do príloh aj materiály pre školy, firmy a organizácie, a pre tvorcov politík, pripravené Európskou komisiou aj v slovenčine, v ktorých nájdete odporúčania k znižovaniu spotrebiteľského plytvania potravinami v rámci týchto cieľových skupín.
A pozrite si aj náš článok o potravinovom odpade: https://predchadzajmeodpadu.sk/domacnost/potravinovy-odpad/
Prílohy:
Zníženie spotrebiteľského plytvania potravinami
- odporúčania pre potravinárske podniky a ďalšie organizácie
- odporúčania pre školy
- odporúčania pre tvorcov politík
Foto / cover: